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sounty Administration Building
651 Pine Street

Fourth Floor, North Wing
Martinez, California 24553-1229

Phone:

October 1, 2007

Mr. Robert McCleary

Executive Director

Contra Costa Transportation Authority
3478 Buskirk Avenue, Suite 100
Pleasant Hill, CA 94523

Subject: September 20, 2007 letter regarding Interpretation of the ULL Principles
%of Agreement for the Measure J GMP

Dear Mi;)&(()leary:

Thank you for your assistance and prompt response to my recent inquiry that sought
clarification as to the intent of the Measure J Growth Management Program with regard
to the Local Voter Urban Limit Line (ULL) provisions under CCTA Ordinance 06-04.

Your September 20, 2007 letter provides the clarity needed to advise the Board of

~ Supervisors of the Measure ] GMP compliance implications when considering a future
-request for a General Plan Amendment study that would involve a shift of 30 acres or less
of land area inside the County’s Voter-approved Urban Limit Line.

You also noted in your letter that the CCTA may consider future amendments to the
Ordinance 06-04, so as to avoid confusion and clarify the intent and effect of the
language under the original ULL Principles of Agreement for Measure J. We would, of
course, gladly provide necessary assistance and support to the CCTA in reviewing these
proposed amendments.

Sincerely,

Dennis M. Barry, AICP
- Community Development Dirgétor
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CONTRA COSTA SNy U
TRANSPORTATION AUTHORITY

COMMISSIONERS: September 20, 2007

Dennis Barry

Charlie Abrams, . .
' ) Community Development Director

Chair
Contra Costa County
Dave Hudson, 651 Pine Street
Vice Chair .
Fourth Floor, North Wing
Janet Abelson Martinez, CA 94553-1229

Susan Bonilla

RE: Your letter dated August 29, 2007, regarding Interpretation of the
Donald P. Freitas ULL. “Principles of Agreement” for the Measure ] GMP

Federal Glover

Dear Mr., Barry:
Brad Nix 7
This letter is in response to your above-referenced letter regarding the Measure J ULL
Principles. The Authority’s Planning Committee discussed your letter on September 5, 2007,
Karen Stepper and the full Authority reviewed and approved this response on September 19, 2007. Your
letter requested the Authority’s assistance in clarifying the intent of the Measure J GMP with
. regard to the Local Voter (LV) ULL provisions found in Ordinance 06-04, which revised and
Mariz Vitamontes clarified the GMP ULL requirements under Measure J.

Julie Pierce

Den Tatzin

Your first question on paragraph 8.c. of the ULL “Principles,” asks:

1. May a local jurisdiction consider boundary adjustments of less than 30

acres to the LV-ULL without limitation? Or, was the phrase “minor (less
Fobert K. McClaary than 30 acres) nonconsecutive adjustment” inadvertenily omitted in the
Executive Director drafting of CCTA Ordinance 06-047?

To address the latter part first, the phrase “minor (less than 30 acres) nonconsecutive
adjustments,” which appears in Principle 6 under the MAC-ULL provisions was
inadvertently omitted in paragraph 8.c. of Ordinance 06-04.

g‘l’"?rg ?{‘}’g”’k Ave. Turning to the first part of your question, we understand that the intent of the drafters with
respect to Principles 6 and 8 was the same, that is to prevent the use of multiple boundary

Pleasant Hill adjustments of 30 acres or less in order to avoid the more-than-30 acre limitation; however,

CA 94523 as you point out, paragraph 8.c does not address whether a jurisdiction may consider
boundary adjustments of 30 acres or less to the LV-ULL without limitation. Although the

PHONE: intent of the drafters was not stated expressly in Principle 8, we understand that, like Principle

sesmor-01zt 6, the provision was intended to allow adjustments of 30 acres or less under prescribed

FAX: conditions.

925/407-0128

htip s octa.net In your second guestion, you ask:

2. If the phrase “minor (less 30 acres) nonconsecutive adjustment” was
inadvertently omitted under 8.c., are we correct in recalling that consecutive
ULL boundary adjustments were meant to mean that such adjustments
would have to be proximate to each other and exceed 30 acres in




Dennis Barry
September 20, 2007
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combination? A related questior: is whether a local jurisdiction may
consider more than one boundary adjustment to the LV-ULL, each of less
than 30 acres and not proximate to each other but in combination would

exceed 30 acres?

The first part of the above question asks for the definition of “consecutive” ULL boundary
adjustments. We agree that the term “nonconsecutive” is ambiguous. One could interpret
“nonconsecutive” to mean that any jurisdiction making more than one adjustment to its voter-
approved ULL is out of compliance with the GMP. The intent of the Measure was to allow
adjustments of 30 acres or less within a limited set of conditions, provided those adjustments
were non-contiguous (and not proximate to each other, as you suggest).

Our understanding of the use of the term “nonconsecutive” in the present instance was that it
was intended to mean that adjustments should not be proximate to one another, and that in
combination, these adjustments shall not result in amassing a contiguous parcel (or parcels) in
excess of 30 acres. Furthermore, when considering these adjustments, the local jurisdiction
should avoid the creation of pockets of land outside the ULL, specifically to avoid the
possibility of wanting to fill in those pockets later on through separate adjustments.

To answer the second part of your question, we conclude that the intent of the drafters under
Ordinance 06-04, was to allow consideration of more than one LV-ULL boundary
adjustment, each of 30 acres or less, provided they are relatively isolated and well separated
from each other. Again, the creation of pockets of land outside the ULL is to be avoided.

As noted above we believe that use of the term “nonconsecutive,” coupled with its
inadvertent omission from Principle 8 were not intended to change the effect of the language
in the original Principles, that is, that contiguous annexations totaling more than 30 acres
would require further voter approval. Because the 2006 revisions created some confusion
regarding the intent of the changes, we are considering further amendments to clarify the
intent and effect of the language, and we would welcome your participation in the review of
any proposed amendments.

We hope that this letter adequately responds to your questions. Please feel free to contact me
should you wish to discuss this matier further.

Sincerely,

R
Robert K. McCleary
Executive Director

cc: Supv. Susan Bonilla
Supv. John Gioia
Supv. Federal Glover
Supv. Mary Piepho
Supv. Gayle Uilkema
Authority Board



Dennis M. Barry, AICP

CO m m u n Ity CO n tra : Community Development Director

Development
Department Gosta

County Administration Building
651 Pine Street

Fourth Floor, North Wing
Marlinez, California 94553-1229

Phone:
August 29, 2007
- Mr. Robert McCleary, Executive Director
Contra Costa Transportation Authority
3478 Buskirk Avenue
Pleasant Hill, CA 94523
Subjeét: Interpretation of Measure J, Growth Management Program, Attachment

Eﬂo “A”, Principles of Agreement for Establishing the Urban Limit Line

Dear Mr. MgCleary:

Since the passage of Measure J: Contra Costa’s Transportation Sales Tax Expenditure
Plan and Measure L: 2006 Voter-Approved Urban Limit Line, a question has arisen that
relates to the interpretation of Attachment “A” to Measure J, the Principles of Agreement
for Establishing the Urban Limit Line. ‘At issue are questions relating to the Contra Costa
Transportation Authority (CCTA) and voter intent in reoard to minor (30 acres or less)
nonconsecutive adjustments to the Urban Limit Line.

Specifically, as amended under Ordinance 06-04, 11/15/06, the Principles of Agreement
at number 6 in reference to boundary adjustment to the Mutually Agreed Upon
Countywide Urban Limit Line (MAC-ULL) in part reads “... will include provisions for
periodic review (5 years) as well as provisions for minor (less than 30 acres)
nonconsecutive adjustments”. However, under the same amended Principles of
Agreement in reference to boundary adjustments for the Local Voter Urban Limit Line
(LV-ULL) under 8.c it states that “... a local jurisdiction can undertake adjustments of 30
acres or less fo its adopted ULL, c',onsistent with these Principles, without voter approval.
However, any adjustment greater than 30 acres require voter approval and completion of
the full County ULL or LV-ULL procedure as outlined above.” A strict reading of 8.c.
would mean that boundary adjustments of less than 30 acres may be considered by the
local jurisdiction without limitation since the parallel language referring to
“nonconsecutive” adjustments was apparently dropped under CCTA Ordinance 06-04.
County staff’s recollection is that when the Principles of Agreement were adopted by the
CCTA for the Measure J ballot measure it was intended that a local jurisdiction could not
consider ULL boundary adjustments that were proximate to each other and exceeded 30

acres in combination.



Lir. to Robert McCleary, CCTA
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Recently, the Board of Supervisors cousidered a request from a landowner to authorize a

General Plan Amendment study that included a proposal to shift 29.5 acres of land area

inside the County’s Urban Limit Line and to re-designate this land area from Agricultural

Lands (AL), a non-urban use, to Single Family Residential-Low Density, an urban use.

The Board ultimately declined to authorize the General Plan Amendment study. During

the course of deliberation on this matter, the Board was advised by staff that there was a

previous Board-authorized General Plan Amendment study for boundary adjustment to

the County’s Urban Limit Line occurring in another part of the County that involved a

change of approximately 25 acres. This ongoing General Plan Amendment study includes

a proposal for a simple ULL boundary adjustment involving an exchange between

equally sized acreage inside and outside the ULL, and there would be no net increase of
land area to be placed inside the ULL. When apprised of this ongoing General Plan

Amendment study, several Board members were concerned that should another General

Plan Amendment study be authorized for a boundary adjustment to place an additional

29.5 acres of land area inside the ULL (onenot involving an exchange), this action could
be found by CCTA to constitute grounds for a finding of non-compliance with the.
Measure J Growth Management Program. ‘

Your assistance is requested in clarifying the intent of the Measure J Growth
Management Program in reference to the LV-ULL under the Principles of Agreement.
_The following questions are specifically related to 8.c. under the Principles of
Agreement, as amended under CCTA Ordinance 06-44: :

1. May a local jurisdiction consider boundary adjustments of less than 30 acres to
the LV-ULL without limitation? Or, was the phrase “minor (less than 30 acres)
nonconsecutive adjustment” inadvertently omitted in the drafting of CCTA
Ordinance 06-04? '

2. If the phrase “minor (less than 30 acres) nonconsecutive adjustment” was
" inadvertently omitted under 8.c, are we correct in recalling that consecutive ULL
boundary adjustments were meant to mean that such adjustments would have to
be proximate to each other and exceed 30 actes in combination? A related
question is whether a local jurisdiction may consider more than one boundary
adjustment to the LV-ULL, each of less than 30 acres and not proximate to each
other but in combination would exceed 30 acres? '

CCTA’s interpretation or guidance on these questions would be helpful in advising the
Board of Supervisors-on Measure J implications should they want to consider requests in
the future for General Plan Amendment studies that involve adjustments of less than 30

acres to the County’s ULL.



Lir. to Robert McCleary, CCTA
82672007
Page Three

Thank you for your assistance in this matter. 1 look forward to CCTA’s input on the
interpretation of the Measure J Growth Management Program requirement related to the

LV-ULL.

Should you or members of your staff have questions regarding this request, please feel
free to contact me. _

Sincerely yours,

Dennis M. Barry, AICP
Community Development Dires

CC: chron file






